Wanneer de werkgever de arbeidsvoorwaarden waaronder eventueel ook pensioen van de werknemer wil wijzigen, kan dat in principe alleen wanneer de werknemer daarmee akkoord gaat. De werkgever zal dus met de werknemer in overleg moeten treden over de gewenste wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
Eenzijdig wijzigen arbeidsvoorwaarden
Als het overleg tussen de werkgever en werknemer niet tot overeenstemming leidt, of als individuele overeenstemming problematisch is omdat het een collectieve arbeidsovereenkomst betreft, kan de werkgever onder omstandigheden de gewenste wijziging (alsnog) eenzijdig bewerkstelligen. Dit zal evenwel niet snel door een rechter worden gehonoreerd en moet dus goed onderbouwd zijn. Ook de eventuele instemming van de ondernemingsraad kan daarbij een rol spelen. Eenzijdige wijziging kan op de volgende gronden gebaseerd worden:
- Artikel 7:613 BW bepaalt dat de werkgever slechts een beroep kan doen op een eenzijdig wijzigingsbeding, als hij een dermate “zwaarwichtig belang” heeft bij die eenzijdige wijziging dat het belang van de werknemer dat door die wijziging zou worden geschaad daarvoor redelijkerwijs moet wijken (bijv. de (slechte) financiële positie van werkgever en noodzaak tot kostenbezuiniging).
- Bij gebreke van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is een werknemer in principe niet gehouden voorstellen van de werkgever tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden te aanvaarden, tenzij goed werknemerschap (7:611 BW) daar aanleiding toe geeft. Ook dit is een belangenafweging waarbij onder meer rekening wordt gehouden met de aard van de arbeidsvoorwaarde. Aan wijziging van een primaire arbeidsvoorwaarde (salaris, vakantiegeld, etc.) worden extra hoge eisen gesteld en zal in de regel veel minder eenvoudig te realiseren zijn dan eenzijdige wijziging van een secundaire arbeidsvoorwaarde (kostenvergoedingen, studiefaciliteiten, etc.).
- In een uiterst geval kan handhaving van de bestaande arbeidsvoorwaarde in redelijkheid onaanvaardbaar zijn waardoor eenzijdige wijziging gerechtvaardigd is (6:248 BW). Dit is een erg zware toets.
Juridisch advies bij wijzigen arbeidsvoorwaarden
Kunt u juridische ondersteuning gebruiken bij het wijzigen van arbeidsvoorwaarde? Neem gerust contact met ons op via +31202351150 of het contactformulier.. Wij helpen u graag.
Lees hier meer over arbeidsvoorwaarde pensioen.