Bij een voorgenomen ontslag van 20 of meer werknemers, binnen een tijdsperiode van 3 maanden en binnen één werkgebied van het UWV, is sprake van een (voorgenomen) collectief ontslag. Onder “ontslag” verstaat de Wet melding collectief ontslag (WMCO) ook de beëindiging met wederzijds goedvinden wegens bedrijfseconomische redenen, de zogenoemde vaststellingsovereenkomst.
Wet melding collectief ontslag
Bij collectief ontslag moet de werkgever het voornemen schriftelijk melden aan de belanghebbende vakbonden onder afschrift van die melding aan het UWV. In veel gevallen moet ook de ondernemingsraad worden geraadpleegd (adviesrecht op grond van 25 WOR). Hoewel vaak over een sociaal plan onderhandeld zal worden is niet vereist dat hierover overeenstemming wordt bereikt.
De werkgever mag de arbeidsovereenkomsten met individuele werknemers niet eerder opzeggen of met wederzijds goedvinden beëindigen dan een maand na een correcte melding en na afronding van de inhoudelijke raadpleging. Het doen van een correcte melding aan het UWV en de belanghebbende vakbonden is dus van groot belang om vertraging van de reorganisatie te voorkomen.
Procedure collectief ontslag
Wat is de procedure bij zo’n collectief ontslag? De werkgever doet bij de meldingen aan het UWV en de belanghebbende vakbonden zo nauwkeurig mogelijk opgave van:
- het aantal werknemers waarvan hij voornemens is de arbeidsovereenkomst te beëindigen, met een onderverdeling naar beroep of functie, leeftijd en geslacht, alsmede het aantal werknemers dat hij gewoonlijk in dienst heeft;
- het tijdstip of de tijdstippen waarop hij de arbeidsovereenkomsten volgens zijn voornemen zal beëindigen.
- de criteria die aangelegd zullen worden bij het selecteren van de voor ontslag in aanmerking komende werknemers;
- de wijze van berekening van eventuele afvloeiingsuitkeringen;
- de wijze waarop hij voornemens is de arbeidsovereenkomsten met zijn werknemers te beëindigen.
Verder geeft de werkgever bij de melding aan het UWV op:
- of een ondernemingsraad is ingesteld;
- of het een besluit tot reorganisatie is dat is onderworpen aan het adviesrecht van de ondernemingsraad; en zo ja,
- het tijdstip waarop de ondernemingsraad over het betrokken besluit is of zal worden geraadpleegd.
Juridisch advies
Wij kunnen u uiteraard adviseren of een voorgenomen reorganisatie inderdaad “collectief” is en onder de WMCO valt. Ook helpen wij u graag met het opstellen van een correcte melding volgens de Wet melding collectief ontslag (ook in het licht van de privacy van de mogelijk geraakte werknemers). Voor sommige bedrijven is ook een vraag wie nu eigenlijk de belanghebbende vakbonden zijn die moeten worden geraadpleegd. Neem contact met ons op via +31202351150 of het contactformulier om een afspraak te maken. Wij helpen u graag door de procedure collectief ontslag heen.