Boudewijn Mr van de Week op Mr. Online. Lees hier het hele artikel.
Business Media
Arbeidsmarkt is definitief veranderd. Nu de regels nog.
Lees hier het volledige artikel op de Kennisbank pagina van Hét Ondernemersbelang.
“Flexibel reizen, gewoon een kwestie van doen?” (terugblik op BREIKERS Café bij Accenture)
“Flexibel reizen, we hebben het er al jaren over maar het lijkt maar niet te lukken gezien de files die er weer volop staan door de aantrekkende economie. Is flexibel reizen zo moeilijk of is het een kwestie van gewoon doen?” Met deze prikkelende stelling opende BNR-presentator Meindert Schut het goedgevulde BREIKERS Café bij gastheer Accenture. Bekijk hier de sfeerimpressie!
Toogethr app maakt carpoolen hip
Flexibel reizen kan ook door de auto wat vaker te laten staan en mee te rijden met een Zuidas-collega. Accenture lanceerde onlangs de Toogethr app voor bedrijven op de Zuidas: “Carpoolen heeft een stoffig imago. Wij denken dat het ook hip en leuk kan zijn om samen te reizen. De Toogethr app is zeer makkelijk te gebruiken en geeft meteen alle opties weer met wie je mee kan rijden. Mét foto dus je zou het zelfs als datingapp kunnen gebruiken” vertelt @coenkrol (fleet en environmental manager bij Accenture) lachend.
Geen dikke leaseauto maar een goed mobiliteitsbudget met keuzevrijheid
Coen Krol: “We kozen voor een mobiliteitsbudget omdat we aantrekkelijk willen zijn als werkgever. Verder is duurzaamheid belangrijk voor ons, evenals innovatie want daar verdienen we immers ons geld mee. Niemand heeft zin om 5 uur per dag in de file te staan en lang niet iedereen wil een leaseauto. Medewerkers willen keuzevrijheid: daarom mogen ze elke drie maanden kiezen tussen een budget of een leaseauto. Meer dan 50% kiest voor het budget! Verder heeft elke medewerker die recht heeft op een reiskostenvergoeding een NS Business Card, ook de leaserijders. En werktijd in de trein is gewoon declarabel.”
Een advocaat kan ook prima op de fiets
Kun je talenten alleen binnenhalen met een leaseauto? Boudewijn Kanen van Liber Dock Advocaten vindt van niet: “We onderscheiden ons door bewust géén leaseauto aan te bieden. Aantrekkelijk werkgeverschap zit meer in zaken als opleiding dan in een auto. Bij ons is iedereen ook vrij om zijn werktijd zelf in te vullen, al naar gelang zijn levensritme en levensfase. We werken in de cloud en mensen kiezen zelf of ze na de spits komen en of ze ’s avonds thuis verder werken.”
Weg met onderscheid en kom maar op ontzorging
Het onderscheid tussen leaserijders en de rest van de medewerkers is niet meer uit te leggen, vindt Hans de Bijl, compensation & benefitsmanager bij Ziggo. “Vroeger kregen alleen medewerkers die mobiel moesten zijn voor hun werk een auto, tegenwoordig is de leaseauto verworden tot een arbeidsvoorwaarde. Inclusief vrijbrief voor gebruik terwijl de rest hun reiskosten wel moet declareren. Dat is niet meer uit te leggen. En met een leaseauto geven als enige vervoermiddel en bijvoorbeeld ook nog parkeerkosten vergoeden, stimuleer je echt geen ander gedrag. Ik wil graag een mobiliteitsbudget voor iedereen, inclusief private lease-optie en ontzorging als werkgever. De medewerker maakt zelf echt wel de juiste keuzes want ze zijn de files, en het tekort aan parkeerplekken zat.”
Mobiliteitsbeleid als middel om je te onderscheiden
Hoe je omgaat met belonen en mobiliteit is een middel om je te onderscheiden als werkgever volgens Dennis Eversdijk van Berenschot. “Je merk wordt er sterker van als je dat op een manier doet die bij je past. Neem de energiemaatschappij waar bijna niemand een leaseauto heeft. Ze kozen bewust voor een locatie naast het station. ‘Als je bij ons komt werken, kom je maar met de trein.’ Dat past prima bij hun groene en duurzame imago. Een trend die ik ook zie, is: differentieer in je arbeidsvoorwaarden. Heb je bijvoorbeeld veel jongeren onder je medewerkers die in een grote stad als Amsterdam wonen? Die hebben geen behoefte aan een eigen auto omdat ze toch niet in de stad kunnen parkeren. Maak pakketten naar bijvoorbeeld levensfase.”