De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de ZZP-constructie van Deliveroo toelaatbaar is. De kantonrechter oordeelt dat er geen gezagsverhouding is:
- de bezorger kon namelijk zelf beslissen of hij zich aanmeldde voor werk en hij kon bestellingen weigeren;
- daarnaast mocht hij in zijn eigen kleren en met een eigen thermobox werken, zolang deze voldeden aan de veiligheidsvereisten;
- ook was het hem toegestaan te werken voor een concurrerende onderneming;
- de bezorger mag zich laten vervangen en
- de bezorger mag facturen zelf versturen al mag het ook via Deliveroo aangezien die alle data voor handen heeft:
Dit is een belangrijke uitspraak voor de zogeheten platformeconomie en bedrijven zoals Deliveroo en Uber die hun medewerkers als ZZP’ers kwalificeren, waardoor zij niet de bescherming van werknemers met een arbeidsovereenkomst genieten (bijvoorbeeld bij ontslag en minimumloon). Als zelfstandige komen deze medewerkers ook niet in aanmerking voor pensioenopbouw (via de werkgever).
De toekomst van de ZZP’er staat onder druk. Ook de regering is zich aan het heroverwegen op deze positie wat tot vervanging van de Wet DBA zal leiden.
Event 11 oktober 2018: De toekomst van de ZZP’er
Op 11 oktober 2018 organiseert Liber Dock een event over de toekomst van de ZZP’er met sprekers uit het veld waaronder het Innovatielab van de Kamer van Koophandel & ICT-recht (vormt een smart-contract de oplossing?), Uniforce (over het alternatief: de declarabele uren B.V.) en een paneldiscussie met het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Meijburg &Co (fiscale aspecten) en de Universiteit van Amsterdam.
Interesse in deelname? Vraag naar de voorwaarden via event@liberdock.com. De toegang is helaas beperkt, dus laat het gauw weten.